9.7.10

~Rode Bessen

De struik hangt helemaal vol, dus
…heb ik een paar kilo rode bessen geplukt …

Zien ze er niet heerlijk uit?
Ze hebben een friszure-zoete smaak.
De rode bes behoort tot de aalbes (Ribes rubrum).

Verzorging:
Je kunt het best de kruisende takken wegnemen
en struik openhouden. Jaarlijks wat compost toedienen
en bodembedekking toepassen.
Pluktijd vanaf medio juni.

Vogels lusten deze bessen ook graag
vooral spreeuwen en merels...


Zacht fruit wat rijk is aan vezelstoffen,
bevat veel vitamine C en heeft een zeer
lage calorische waarde.

 
Ik ga er heerlijke jam van maken..

Benodigdheden:
1kg rode bessen
Sap van ½ citroen
900g van Gilse gelei suiker

Bereidingswijze:
Breng het mengsel van het citroensap, bessen
en de suiker in een grote, hoge pan al roerend
aan de kook. Laat het mengsel 4 minuten goed
doorkoken. Vul de glazen potten tot de bovenrand
met de hete jam. Sluit de potten goed af e
n zet ze 5 minuten ondersteboven.
Bewaar de jam op een koele, donkere plaats.

 
.. In prachtige potten ..
Te koop bij de Boerenbond.
Lekker fris op een beschuitje, boterham
bij ijs of in de yoghurt..
Eet Smakelijk!!!

5 opmerkingen:

Aputsiaq zei

Oooooh, I want some!! Looks so good :O)

Anna zei

@Mette
your very welcome...I have enough for all of us!!!

heike zei

Jammie, die rode bessen jam!
Hier hingen de struiken ook vol en zijn ze inmiddels ook al verwerkt. (niet door mezelf, ik ben geen expert op dat gebied)

Sanneke Panneke zei

Dat zijn er in ieder geval wel veel. Wij hebben ook zo'n struik met lekker rode besjes (wiemerte)
En laatst dacht ik, ik ga lekker bessen plukken, heerlijk voor op de boterham..maar dat viel even tegen. Onze kippen en gans lopen vaker los door de tuin, en je raad het natuurlijk... alles op hoogte van kip en gans was weg...oh wat zullen ze gesmult hebben. Voor ons helaas nog een klein puddingbakje vol, en dat natuurlijk ook nog delen met z'n viertjes.
Groetjes en laat het smaken, Monique

Logement it Foarhus zei

Heerlijk, zo,n rijkdom in je tuin. En morgenochtend een verse boterham met bessenjam op het menu, dan heb je een goed begin van de dag,

groetjes Pauline