Deze rozen hieronder vermeld zou je kunnen
gebruiken voor culinair gebruik…
-Hondsroos (Rosa canina)
-Eglantier (Rosa rubiginosa)
-Japanse rimpelroos (Rosa rugosa)
-Apothekersroos (Rosa gallica).
-Duinroosjes (Rosa pimpinellifolia).
Rozensuiker
Deze suiker is heerlijk bestrooid op aardbeien
of op koekjes.
Het staat ook prachtig in een mooie glazen suikerpot.
Benodigdheden:
1 kop geurige rozenblaadjes (voorkeur voor Gallica rozen)
1 1/2 kop suiker
Bereiding:
Meng de blaadjes en de suiker in glas of
roestvrijstalen kom. Bedek de helft van de de
kom met huishoudfolie en laat deze 2 dagen staan
op een droge plaats, Dagelijks even schudden.
Dek na 2 dagen de kom volledig af en laat deze
5 dagen staan, wederom dagelijks schudden.
Tik voorzicht de vastgeklonte suiker los.
Meng de suiker in een blender of koffiemolen tot
een poederige massa. Bewaar de suiker in een
luchtdichte pot op een koele droge plaats
tot ongeveer 9 maanden.
Rozenblaadjesjam
Ingrediënten:
4 kopjes rozenblaadjes.
1 kopje water
sap van twee limoenen
1 kopje suiker (mag rietsuiker zijn)
2 theelepels rozenhydrolaat
Bereiding:
Laat de rozenblaadjes zachtjes sudderen
in het water gedurende 15 minuten.
Voeg het limoensap en de suiker toe en plaats
terug op het fornuis.
Laat koken tot de suiker is opgelost.
Dan 15- 20 minuten doorkoken tot de jam begint
op te stijven.
Verwijder het geheel van de warmtebron en
voeg het rozenhydrolaat toe.
Giet het geheel in glazen schone potten en
sluit luchtdicht af.
Wat is rozenhydrolaat ?
Bij de productie van etherische oliën door
waterdamp-distillatie krijg je twee eindproducten:
uiteraard de etherische olie met alle olie-achtige
componenten én een "water" gedeelte , waar
alle water oplosbare stoffen in zitten
= bloesemwater of hydrolaat.
Gesuikerde Rozen
Ingrediënten:
1 eiwit
fijne kristalsuiker
Bereiding:
Klop een eiwit schuimig en bestrijk er met een
fijn penseeltje alle delen van de rozen mee.
Bestrooi de bloemen daarna met fijne kristalsuiker.
Leg ze op bakpapier en laat ze in de oven
op 50°C drogen tot ze hard aanvoelen (ca 30 min.).
De ovendeur moet hierbij op een kier blijven staan.
Laat de rozen op een droge plaats uitwasemen.
Zodra ze helemaal droog en hard zijn,
kunnen ze heel lang bewaard worden in een
goed sluitende weckpot bijvoorbeeld.
Ingrediënten:
200g rietsuiker
2 dl water
vergiet vol geurende rozenblaadjes
(twee handen vol)
2 citroenen
Bereiding:
Breng de suiker met het water aan de kook
en maak een suikersiroop. Als de suiker volledig
opgelost is neem je het mengsel van het vuur.
Voeg de rozenblaadjes toe en laat afkoelen,
terwijl het geheel goed afgesloten wordt.
Voeg het sap van de citroenen toe en zet het
geheel in de koelkast.
Leng aan met water naar smaak, filter wel de
rozenblaadjes uit het geheel.
Rozenconfituur
Ingrediënten:
500 g donkerrode rozenblaadjes van
onbespoten of onbehandelde rozen.
850g ‘Minutsuiker’
4 el water
2 el citroensap
Bereiding:
Was de blaadjes voorzichtig en laat ze op een
doek drogen.
Leg in een pan met dikke bodem afwisselend
een laagje rozenblaadjes en een laagje suiker.
Overgiet de blaadjes met water en citroensap
en breng het geheel aan de kook.
Laat ongeveer 10 minuten zachtjes stoven
onder regelmatig omroeren om aanbranden
te voorkomen.
Om te zien of de jam al is ingedikt, laat u een
druppel op een koud bordje vallen.
Wanneer de druppel stolt, is de jam klaar.
Vul de potjes met de jam en sluit ze met een
schroefdeksel.
Bewaar de jam op een koele, droge plaats.
Voor nog meer recepten KLIK HIER
Als je niet wilt zelf maken?
kijk hier dan eens!
6 opmerkingen:
A beautiful post! And thanks for the recipes...I wish I had some roses right now!
Dankje dat je dat met ons wilt delen. Ziet er heerlijk uit allemaal, ga het in de vakantie eens uitproberen.
Door de mooie foto's lijkt het zelfs wel of ik het kan ruiken.
lieve groet Monique
O dit is zooo leuk..dank je voor deze geweldige post..nu weet ik meteen wat ik samen met mijn zusje ga doen..viooltjes thee drinken..
Groetjes..
Hoi Anna,
Het lijkt mij zo leuk om zelf rozenjam te maken, maar helaas heb ik niet de geschikte rozen in de tuin staan...
Lieve groet, Madelief
@ Madelief
wat jammer, maar er zijn nog meer soorten die geschikt zijn...
ff googlen misschien?
en je kunt er altijd nog eentje planten, dan kun je volgend jaar heerlijk genieten van deze gerechten....
XXX
Hoi ik kwam toevallig op je blog en zag dat 'ding' waarmee je de jampotten kunt vullen. Hoe heet zo iets? Ik loop altijd te knoeien met lepels enzo ;-)
Alvast bedankt.
Kristel
Een reactie posten