29.7.10

~Recepten met Rozen

Deze rozen hieronder vermeld zou je kunnen
gebruiken voor culinair gebruik…

-Hondsroos (Rosa canina)
-Eglantier (Rosa rubiginosa)
-Japanse rimpelroos (Rosa rugosa)
-Apothekersroos (Rosa gallica).
-Duinroosjes (Rosa pimpinellifolia).

rosenblad

2 photo's via

rosensalt 

Rozensuiker

Deze suiker is heerlijk bestrooid op aardbeien
of op koekjes.
Het staat ook prachtig in een mooie glazen suikerpot.

Benodigdheden:

1 kop geurige rozenblaadjes (voorkeur voor Gallica rozen)
1 1/2 kop suiker

Bereiding:

Meng de blaadjes en de suiker in glas of
roestvrijstalen kom. Bedek de helft van de de
kom met huishoudfolie en laat deze 2 dagen staan
op een droge plaats, Dagelijks even schudden.
Dek na 2 dagen de kom volledig af en laat deze
5 dagen staan, wederom dagelijks schudden.
Tik voorzicht de vastgeklonte suiker los.
Meng de suiker in een blender of koffiemolen tot
een poederige massa. Bewaar de suiker in een
luchtdichte pot op een koele droge plaats
tot ongeveer 9 maanden.


Rozenblaadjesjam

Ingrediënten:
4 kopjes rozenblaadjes.
1 kopje water
sap van twee limoenen
1 kopje suiker (mag rietsuiker zijn)
2 theelepels rozenhydrolaat

Bereiding:
Laat de rozenblaadjes zachtjes sudderen
in het water gedurende 15 minuten.
Voeg het limoensap en de suiker toe en plaats
terug op het fornuis.
Laat koken tot de suiker is opgelost.
Dan 15- 20 minuten doorkoken tot de jam begint
op te stijven.
Verwijder het geheel van de warmtebron en
voeg het rozenhydrolaat toe.
Giet het geheel in glazen schone potten en
sluit luchtdicht af.

Wat is rozenhydrolaat ?
Bij de productie van etherische oliën door
waterdamp-distillatie krijg je twee eindproducten:
uiteraard de etherische olie met alle olie-achtige
componenten én een "water" gedeelte , waar
alle water oplosbare stoffen in zitten
= bloesemwater of hydrolaat.

 rozen


Gesuikerde Rozen

Ingrediënten:
1 eiwit
fijne kristalsuiker

Bereiding:
Klop een eiwit schuimig en bestrijk er met een
fijn penseeltje alle delen van de rozen mee.
Bestrooi de bloemen daarna met fijne kristalsuiker.
Leg ze op bakpapier en laat ze in de oven
op 50°C drogen tot ze hard aanvoelen (ca 30 min.).
De ovendeur moet hierbij op een kier blijven staan.
Laat de rozen op een droge plaats uitwasemen.
Zodra ze helemaal droog en hard zijn,
kunnen ze heel lang bewaard worden in een
goed sluitende weckpot bijvoorbeeld.

Rosa gallica
Rozenlimonade

Ingrediënten:
200g rietsuiker
2 dl water
vergiet vol geurende rozenblaadjes
(twee handen vol)
2 citroenen

Bereiding:
Breng de suiker met het water aan de kook
en maak een suikersiroop. Als de suiker volledig
opgelost is neem je het mengsel van het vuur.
Voeg de rozenblaadjes toe en laat afkoelen,
terwijl het geheel goed afgesloten wordt.
Voeg het sap van de citroenen toe en zet het
geheel in de koelkast.
Leng aan met water naar smaak, filter wel de
rozenblaadjes uit het geheel.


Rozenconfituur

Ingrediënten:
500 g donkerrode rozenblaadjes van
onbespoten of onbehandelde rozen.
850g ‘Minutsuiker’
4 el water
2 el citroensap

Bereiding:
Was de blaadjes voorzichtig en laat ze op een
doek drogen.
Leg in een pan met dikke bodem afwisselend
een laagje rozenblaadjes en een laagje suiker.
Overgiet de blaadjes met water en citroensap
en breng het geheel aan de kook.
Laat ongeveer 10 minuten zachtjes stoven
onder regelmatig omroeren om aanbranden
te voorkomen.
Om te zien of de jam al is ingedikt, laat u een
druppel op een koud bordje vallen.
Wanneer de druppel stolt, is de jam klaar.
Vul de potjes met de jam en sluit ze met een
schroefdeksel.
Bewaar de jam op een koele, droge plaats.

Voor nog meer recepten KLIK HIER

source

source

rozenconfituur

Als je niet wilt zelf maken?
kijk hier dan eens!

6 opmerkingen:

Unknown zei

A beautiful post! And thanks for the recipes...I wish I had some roses right now!

Sanneke Panneke zei

Dankje dat je dat met ons wilt delen. Ziet er heerlijk uit allemaal, ga het in de vakantie eens uitproberen.
Door de mooie foto's lijkt het zelfs wel of ik het kan ruiken.
lieve groet Monique

The Dutchess zei

O dit is zooo leuk..dank je voor deze geweldige post..nu weet ik meteen wat ik samen met mijn zusje ga doen..viooltjes thee drinken..

Groetjes..

Madelief zei

Hoi Anna,

Het lijkt mij zo leuk om zelf rozenjam te maken, maar helaas heb ik niet de geschikte rozen in de tuin staan...

Lieve groet, Madelief

Anna zei

@ Madelief
wat jammer, maar er zijn nog meer soorten die geschikt zijn...
ff googlen misschien?
en je kunt er altijd nog eentje planten, dan kun je volgend jaar heerlijk genieten van deze gerechten....
XXX

Kristel zei

Hoi ik kwam toevallig op je blog en zag dat 'ding' waarmee je de jampotten kunt vullen. Hoe heet zo iets? Ik loop altijd te knoeien met lepels enzo ;-)
Alvast bedankt.
Kristel